Wat is osteopathie?

Een osteopathie behandeling richt zich vooral op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor u zich weer optimaal gezond voelt. Bij een osteopathie behandeling wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen of apparatuur. De osteopaat gebruikt namelijk alleen de handen.

Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie; dit heeft veel tevreden patiënten tot gevolg.
Osteopaten D.O.-MRO zijn deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam.

Hoe werkt het in de praktijk?

Gezondheid is beweging. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Osteopathie zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Een osteopaat is namelijk getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De locatie van de klachten en de plek waar behandelt wordt, zijn niet per sé overeenkomstig: er word namelijk behandelt daar waar de restricties zitten, de weefselbeperkingen. Het losmaken hiervan moet leiden tot het verdwijnen van de klachten. In je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding.

Tijdens een osteopathie behandeling wordt er voldoende tijd genomen om goed naar u te luisteren en om uw lichaam te onderzoeken. Daarnaast leert u veel over de achtergronden van uw klacht. En tenslotte ook wat u zelf kunt doen aan deze klacht om uw gezondheid te verbeteren. De osteopaat werkt samen met andere disciplines.

Hands only, uw gezondheid door osteopathie in goede handen

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij minder goed beweeglijke weefsels in het lichaam worden opgespoord en losgemaakt, om de oorzaak van pijnklachten en/ of dysfuncties weg te nemen. De behandeling gebeurt manueel, dat wil zeggen: met de handen. Het lichaam wordt als een eenheid beschouwd, een functioneel geheel, een holistische visie dus.

Er zijn 3 systemen te onderscheiden die nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar in evenwicht houden: het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten), de inwendige organen en het zenuwstelsel met zijn omhulsel (wervelkolom en schedel).

Oorzaak van de klacht aanpakken

Aanpakken van de oorzaak betekent in de praktijk dat wij ons niet focussen op enkel de regio van de klacht: we willen immers de oorzaak aanpakken en de ervaring leert dat deze juist vaak elders gelegen is. Veiligheid is een belangrijk aspect in de opleiding en in de uitvoering van ons beroep. Hiervoor stellen we vragen, voeren we testen uit en verwijzen we u eventueel naar uw huisarts.

Anatomie, (neuro-)fysiologie en embryologie vormen de basis van de osteopathie. We hebben een gedegen kennis van de bouw, het functioneren en het ontstaan van het lichaam vanaf de bevruchting. Het integreren van deze kennis in de praktijk maakt van de osteopathie een uniek vak.

  • wat is osteopathie
  • osteopathie kind
  • osteopaat